Το αγουρέλαιο σημαίνει στην κυριολεξία “ανώριμο λάδι“. Ορισμένες φορές το αποκαλούν και “πρωτόλαδο“. Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται για λάδι που βγαίνει από το ελαιοτριβείο με τις πρώτες ελιές της σοδειάς, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος. περίπου στο 60 – 70%.
Το χρώμα του είναι ένα έντονο πράσινο του σμαραγδιού. Τέλος το άρωμα του θυμίζει φρεσκοκομμένο χορτάρι και η γεύση του “τσιμπάει” ελαφρώς τη γλώσσα όπως το πιπέρι.
Ασφαλώς, η ποιότητα κοστίζει, καθώς χρειάζεται σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός πράσινων ελιών για να παραχθεί η ίδια ποσότητα λαδιού συγκριτικά με το αν είχαν χρησιμοποιηθεί ώριμες ελιές.
Ενέργεια | 3449kj/824kcal |
Λιπαρά | 91,6g |
εκ των οποίων | |
κορεσμένα | 13,6g |
μονοακόρεστα | 68,6g |
πολυακόρεστα | 9,4g |
Υδατάνθρακες | 0,0g |
εκ των οποίων | |
σάκχαρα | 0,0g |
Διαιτητικές Ίνες | 0,0g |
Πρωτεΐνες | 0,0g |
Αλάτι | 0,0g |
Σε κάθε διαγωνισμό που έχει βραβευθεί το ελαιόλαδο μας έχει πάρει μέρος στην κατηγορία της ποιότητας και έχει διακριθεί ανάμεσα σε πολλές επωνυμίες από διάφορες χώρες τόσο για το πλούσιο άρωμα του, την ιδιαίτερη και έντονη γεύση που περιέχεται σε ελαιόλαδο οξύτητας <0.2 όσο και για την περιεκτικότητα του σε στοιχεία πολύτιμα και ωφέλιμα για τον καταναλωτή όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες.
9 Ιουλίου 2021