Στείλτε μας μήνυμα Εδώ

toleris.oliveoil@yahoo.gr +30 23730 61 083 Σήμαντρα Χαλκιδικής, Ελλάδα
Image Alt

Στάδια παραγωγής ελαιόλαδου

Συγκομιδή και μεταφορά:

Ένα από τα κλειδιά για την επίτευξη του άριστου αποτελέσματος ελαιοποίησης είναι η κατάλληλη περίοδο συγκομιδής του ελαιόκαρπου καθώς και ο χρόνος μεταφορά του, στο ελαιοτριβείο. Αφού εντοπίσουμε το ιδανικό για εμάς επίπεδο ωριμότητας του καρπού έχοντας υγιή εμφάνιση, καλό μέγεθος και χρώμα, τότε η συγκομιδή επιτρέπεται να ξεκινήσει. Επιλέγουμε να συλλέγουμε τις ελιές με μηχανικά μέσα ή με τα χέρια και έπειτα τις τοποθετούμε σε πλαστικά διάτρητα τελάρα προσέχοντας έτσι την καταπόνηση τους, μέσα από τα οποία μεταφέρονται απευθείας στο ελαιοτριβείο.

Καθαρισμος-Πλύσιμο:

Στο στάδιο αυτό οι ελιές οδηγούνται στα πλυντήρια ελαιοκάρπου, όπου απομακρύνονται φύλλα και ξένα σώματα και στην συνέχεια πλένονται πριν προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.

Άλεση του καρπού:

Οι πλυμένες ελιές μεταφέρονται με ιμάντα σε ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται σπαστήρας . Ο σκοπός της άλεσης είναι να σχίσει τα κύτταρα της σάρκας και να διευκολύνει στην απελευθέρωση των ενζύμων του ελαιόλαδου.

Ζύμωση:

Το επόμενο βήμα είναι η ζύμωση του καρπού. Η ζύμωση είναι η διαδικασία της αργής ανάδευσης και ανάμιξης των αλεσμένων ελιών, συνήθως για 20 έως 40 λεπτά. Η ανάδευση επιτρέπει στα μικρά σταγονίδια ελαιόλαδου που απελευθερώνονται από τη διαδικασία άλεσης να συσσωματώνονται και να διαχωρίζονται ευκολότερα. Η ζήμωση πραγματοποιείται πάντα υπό ελεγχόμενη ατμοσφαιρική πίεση και η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν υπερβαίνει τους 22-25 βαθμούς °C / 71,6 – 77°F (ψυχρή έκθλιψη) κάτι που είναι απαραίτητο γα να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα και η θρεπτική αξία του ελαιολάδου

Διαχωρισμός:

Στο συγκεκριμένο στάδιο η ελαιοζύμη μεταφέρεται σε ένα ειδικό φυγοκεντρικό μηχάνημα όπου διαχωρίζεται ο φυτικός χυμός από τα υπόλοιπα συστατικά του .Στη συνέχεια το μείγμα φυτικού χυμού που προέκυψε από το πρώτο φυγοκεντρικό μηχάνημα περνάει από ένα άλλο στάδιο φυγοκέντρησης από όπου προκύπτει το καθαρό ελαιόλαδο.

Αποθήκευση και τυποποίηση ελαιολάδου:

Μετά το πέρας της παραγωγικής διαδικασίας το ελαιόλαδο μεταφέρεται με αντλίες κατάλληλες για μεταφορά τροφίμων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κτήριο τυποποίησης με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Έτσι αφού το ελαιόλαδο έχει παραχθεί κάνουμε τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις και οργανοληπτικές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε φυσικά την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ελαιόλαδο σε παρτίδες ανάλογα με την ποικιλία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και το τοποθετούμε σε δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι. Τέλος χρησιμοποιούμε αυτοματοποιημένα μηχανήματα εμφιάλωσης για να γεμίσουμε τα μπουκάλια και τα τενεκεδάκια με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το τελικό προϊόν σφραγίζεται, φοράει την ετικέτα του και μαρκάρεται με τον κωδικό της παρτίδας που ανήκει και την ημερομηνία λήξης του.

elGreek